(Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor de Fontys Nieuwsbrief studiecoaches).

Stel je voor: je werkt een lange dag aan een gave poster. Vol trots laat je het aan iemand zien, maar die is er een stuk minder enthousiast over. Er komt zo’n grote stapel aan kritiek dat het voelt alsof je de poster net zo goed kan opgeven. Heb je al die uren verspild? Ben je er niet goed genoeg voor?

Omgaan met kritiek kan behoorlijk lastig zijn: je hebt immers flink geïnvesteerd in je creatie. Soms betekent kritiek dat je nog een hoop moet verbeteren. En soms dat je het moet loslaten: opnieuw beginnen, al wel niet met nieuwe kennis.

Hoe kun je het beste omgaan met kritiek (en feedback), zodat je dit op een constructieve manier kan oppakken? Het belangrijkste om je te realiseren is dat de kritiek op je werk is, en dus niet op jou als persoon. Schiet dan ook niet meteen in de verdediging: alle feedback heeft een kern van waarheid. Als de kritiek daadwerkelijk op jou als persoon is, en niet constructief, zegt dat meer over de ander dan over jou.

Toen ik terugkwam van mijn buitenlandse stage ontdekte ik al snel: als Nederlanders zijn we heel direct. Nadeel, het kan behoorlijk bot overkomen. Voordeel, de ander communiceert wel eerlijk wat hij/zij denkt. Je zou het zo kunnen zien: jij hebt een waarheid die je uit, en de ander heeft een waarheid die de jouwe in twijfel stelt. Zonder de waarheden van anderen wordt jouw waarheid een fantasie: en anderen geloven er niet in.

Een kunstenaar en een kind die jouw schilderij lelijk vinden hebben beide unieke feedback te bieden. De een weet misschien meer dan de ander, maar het kind heeft geheid een opmerking die bij een ervaringsdeskundige niet zal opkomen.

Zie feedback dus niet als iets slechts, van wie het ook afkomt. Zolang het enigszins constructief is kun je het gebruiken om je vaardigheden aan te scherpen. Als je de feedback pas net hoort kan het lastig zijn om de kernboodschap te vinden. Maar als je jezelf de tijd gunt om het te verwerken zul je vanzelf ontdekken dat het toch wel fijn was dat je de informatie op tijd kreeg, voordat het alles of niets was.

mpeerlings

Author mpeerlings

More posts by mpeerlings

Leave a Reply

Recent Posts

Recent Projects