(Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor de Fontys Nieuwsbrief studiecoaches).

Om terug te komen op de metafoor van afgelopen maand: Focus je eerst op het afwassen van de olie (geïnternaliseerde meningen, standpunten en verwachtingen) of op de pijpen (wie en wat ze aan je heeft doorgegeven)? Proberen de pijpen je echt doelbewust tegen te houden? Waarom zijn er in de lucht slechts een paar meeuwen te zien? In deze tekst wil ik je graag mijn persoonlijke aanpak geven in hoe ik dit gevoel voor een groot deel heb teruggedrongen.

Dus, waar begin je mee? Het gevoel waar je momenteel mee zit, of het tegenhouden van de oorzaak? Laat ik hier maar heel direct mee zijn: er is geen snelle oplossing. Om over deze knagende onzekerheid heen te komen moet je een paar lastige stappen zetten.

Het eerste wat je moet accepteren is dat altijd in alles goed genoeg zijn onmogelijk is. Er is altijd iemand beter, er is altijd iets wat je zou kunnen doen om in een betere positie te komen. Het is normaal en zelfs goed om een constante prestatiedruk te hebben. Het mag alleen niet alles wat je doet overnemen: er is een tijd voor werk en een tijd voor ontspanning. Het verschil tussen angst en ambitie is hoeveel je om je eigen welzijn geeft. Laat je vlam je niet opbranden.

Nu dat we deze (gematigde) prestatiedruk hebben geaccepteerd komt de volgende stap. Wat zijn de redenen dat je niet goed genoeg zou zijn? Dit is de tweede uitdaging: je moet jezelf confronteren met je grootste onzekerheden en zwaktes. Deze stap gaat dan ook over reflecteren. Het is belangrijk om zowel je sterktes als je zwaktes op te schrijven, wellicht met een sterkte voor iedere zwakte. Het einddoel van deze stap is geen perfect stappenplan om zonder zwaktes te zijn: het is simpelweg bewust worden van de invloeden die je maken wie je bent. Bewustzijn van een probleem is de eerste stap tot een oplossing.

Nu dat je hebt gereflecteerd kun je met de derde en laatste stap beginnen. Het is nu belangrijk om de invloeden die je hebt ontdekt te vangen voordat ze je weer naar beneden trekken. Om dit te bereiken kun je drie dingen doen: mediteren, schrijven wat je denkt, of een creatieve outlet (tekenen, muziek etc.). Het is wonderbaarlijk hoe zwak mogelijke destructieve gedachten worden zodra je ze blootstelt via deze opties. Door ze een gezicht te geven (met tekenen letterlijk) zijn ze niet meer zo abstract. Dat is ook de reden waarom ik zo graag illustreer: mijn illustraties zijn een persoonlijke catalogus die ik kan raadplegen zodra er weer een lastig gevoel komt opborrelen.

Ik weet dat dit allemaal misschien wat vaag klinkt. Als er een recht-voor-zijn-raap oplossing was voor zulke grote thema’s als dit had ik die graag gedeeld, maar helaas verschilt de oplossing per persoon. Voor een analytisch persoon zoals ik helpt deze aanpak heel goed, en ik hoop uiteraard dat het jou ook helpt, of op zijn minst een nieuw perspectief geeft. De kernboodschap is in ieder geval: accepteer lastige waarheden, reflecteer om bewust te worden van je sterktes en zwaktes, en leer om je eigen denkpatronen te herkennen.

Leave a Reply