(Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor de Fontys Nieuwsbrief studiecoaches).

Angst. Het gevoel zelf ontstaat met de juiste intenties: het geeft net als fysieke pijn aan dat iets je aandacht vereist. Je voelt angst omdat je lichaam en geest zich bewust zijn van een gevaar, en paraat staan hiermee om te gaan. Maar lang niet alle angst is proportioneel tot het probleem. Kijk, zenuwachtig zijn voor een presentatie is normaal. Maar je de hele dag zorgen maken over iets wat buiten je controle is put je alleen maar uit, waardoor angst voelen uiteindelijk juist averechts werkt.

Misschien herken je jezelf in die laatste zin. Ik in ieder geval wel gedurende de eerste twee maanden van mijn tweede studiejaar. Je weet dat er om je heen eigenlijk niks aan de hand is, maar toch voel je je onrustig. Stress, snellere hartslag, de woorden van anderen vaker persoonlijk opvatten. Alles wordt belangrijker dan het eigenlijk is, en dat put je alleen maar onnodig uit.

Als we sporten is het snel duidelijk waar onze grenzen liggen, dus we nemen op tijd rust. Maar voor ons brein kiezen we een andere aanpak: we proberen de uitputting te vergeten in plaats van het aan te pakken. Series of films kijken, snoepen, videogames spelen, impulsaankopen, social media afstruinen, overwerken, alcohol, zelfs muziek luisteren. Over het algemeen is er niks mis mee, maar het is heel gemakkelijk om er te ver mee te gaan. En omdat we hierdoor minder uitrusten zijn we ons alleen maar minder bewust van de indrukken die aan het opstapelen zijn. Je wordt afgeleid van stressvolle situaties, maar je drukt niet op de rem. Door voor de stimulerende opties te gaan raak je langzaamaan controle over jezelf kwijt.

Om je hoofd tot rust te laten komen moet je je bewust worden van wat je consumeert. Welke invloeden hebben ook echt toegevoegde waarde in je leven, en wat is er eigenlijk alleen maar om je af te leiden? Dit betekent niet per se dat je het compleet uit je leven moet bannen, maar dat je het alleen doelbewust gebruikt. Van hoeveel impuls clicks, aankopen en slokken kun je jezelf weerhouden?

Je zou nog een stap verder kunnen gaan door voor een korte tijd helemaal geen impulsen meer binnen te krijgen. Denk aan heel intens sporten of meditatie. Meditatie biedt je de mogelijkheid om je eigen gedachten en impulsen te observeren zonder ernaar te handelen. Je realiseert je dat je niet je gedachten bent.

Zo heb ik tenminste mijn rust teruggevonden. Overal om ons heen worden we uitgenodigd om maar meer te blijven doen, of dat nu werk of entertainment is. Maar als onze gedachten alle kanten op vliegen komen we niet vooruit. Blijf rustig ademen. Vooral in deze tijden van onzekerheid is het belangrijk om niet onszelf te verliezen in ons hoofd. Écht uitrusten is niet onwetendheid of luiheid: het is essentieel om gezond en gelukkig te kunnen leven.

Leave a Reply