(Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor de Fontys Nieuwsbrief studiecoaches).

Ik wil het graag hebben over talent. Talent is namelijk een woord waar ik persoonlijk niet zo dol op ben. Het is een woord wat gemakkelijk gebruikt kan worden als excuus om iets niet te doen. “Zij heeft zoveel talent, ik zou nooit zo goed gitaar kunnen spelen”. “Het heeft geen zin om [insert study] te starten, er zijn genoeg mensen die hier beter in zijn dan mij”. Mijn punt is: iedereen kan de finishlijn passeren. De ander start misschien een paar stappen voor jou, en gaat misschien wat sneller, maar het is niet spontaan onmogelijk om ergens goed in te zijn als iemand anders je voor is. Integendeel, degenen die langzamer zijn maar er alsnog voor gaan tonen veel meer karakter. Daarnaast kun je zo veel leren van degenen die je voor zijn gegaan.

Op school krijg je de kans om in een begeleidde omgeving te werken waar je zonder financiële risico’s kan experimenteren. Zie school dan ook niet als een strenge jury: je bent hier om te leren. Het is geen talentenshow die eindigt zodra je overal het beste in bent. Op de middelbare school moet je hoge punten halen: hier moet je laten zien dat je begrijpt wat er in het semester van je verwacht wordt. Dit kan een begrip zijn, of een concept, wat een functie is, of een bepaalde denkwijze die je moet kunnen hanteren. Maar ook samenwerken met anderen, financieel denken en ontdekken wat jij zo leuk vindt dat je vergeet dat het ondertussen al 3 uur ‘s nachts is.

Nu dat je dit hebt gelezen wil ik je een vraag stellen die een zekere docent ook aan mij heeft gesteld: waar heb je zoveel passie voor dat je simpelweg de tijd vergeet? Als ik nu aan je vraag: “waarom heb je zo weinig geslapen vannacht?”, wat zou je dan antwoorden? Een website bouwen, een stuk code verbeteren, je eigen startup opzetten, een marketingplan opstellen, een user interface vormgeven, een video editen, een illustratie maken? Of voetballen, lezen, geschiedenis leren, zorgen voor je grootouders, mediteren, videogames, hip-hop dansen, je eigen muziek editen?

Nu wil ik je vragen iets te kiezen van de andere categorie. Wat is je studie/niet studie-gerelateerde passie? Ben je de hip-hop programmeur, de mediterende designer, de illustrerende muzikant? Wat zijn jouw favoriete tijdverdrijven die je tot iets unieks kunt combineren?

Wat ik helaas te vaak heb gezien is dat studenten alleen gaan voor wat ze het allerleukste vinden. Een voorbeeld is: “ICT is op zich wel interessant, maar ik vind het veel gaver om mijn eigen muziek te maken”. Dan vraag ik me af: waarom niet allebei? Wat houdt je tegen om buiten school over muziek te leren en het te maken? Een passie is toch juist datgene waar je (bijna) altijd open voor staat? Met ICT is er zo veel mogelijk, ontdek manieren om het beste van beide werelden te krijgen!

Zodra je iets hebt gevonden wat je écht heel gaaf vindt maakt talent niets meer uit. Een uitspraak waar ik zelf ook op de harde manier van heb geleerd: “Comparison is the thief of joy”. Kijk niet naar wie beter is: kijk naar wat het andere volgens jou beter maakt. Welke technieken, welke aanpak worden gebruikt die jij ook over zou kunnen nemen? Welke puzzelstukken die jij nodig hebt om jouw unieke puzzel compleet te maken hebben anderen al verzameld?

Leave a Reply