(Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor de Fontys Nieuwsbrief studiecoaches).

Met de corona situatie is het “normale” leven overhoop gegooid, en onze prioriteiten zijn veranderd. Oude zorgen zijn verdwenen, en het vanzelfsprekende is opeens bijzonder.

Je merkt dat er meer manieren zijn om de dag door te komen. En toch kun je alsnog aan je verplichtingen en behoeften voldoen. Thuis zitten is uiteraard even wennen, ik ken genoeg mensen die moeite hebben met hun concentratie. Aan een verandering wennen kost nu eenmaal tijd. Gelukkig zit er achter de frustratie ook een hele waardevolle les waar ik de halve wereld voor moest afreizen.

Door de pandemie ben je onvrijwillig in het diepe gegooid, en nu zijn van voorheen super normale gedachten als sneeuw in de zon verdwenen. Hoe vaak denk je nog na over hoe laat de bus komt?

Ondanks de onzekerheid, de angst en de frustratie die je mogelijk ervaart met de verandering kom je uiteindelijk toch met een zo efficiënt mogelijke nieuwe levensstijl: je bent sterker en flexibeler dan je zelf denkt.

Wat er ook verandert, er zal altijd geestelijke bagage zijn die je met je meeneemt. Het kan in de ene omgeving een hindernis, maar in de andere omgeving triviaal of zelfs een sterkte zijn. Door in een nieuwe situatie te leven ervaar je dan ook welke onzekerheden je eigenlijk alleen maar had omdat je vastzat in één manier van denken. Toen ik terugkwam uit Spanje kostte het bijvoorbeeld een week of twee voordat ik weer “Nederlands” dacht, en na Zuid Amerika duurde het maar liefst twee maanden! Je blijft stukjes van je andere levensstijlen vasthouden, en die verzameling van stukjes vormt wie jij bent als persoon: je ervaringen worden kleurrijker. Waar besteed je nu veel meer of minder tijd aan dan toen je nog wel elke dag naar school/werk toe kon? Welke hobby’s heb je opgepakt die je de rest van het jaar graag zou willen blijven doen?

Dat is wat reizen en crisis met elkaar gemeen hebben: ze slepen je uit je comfort zone en dwingen je om buiten de muren van het bekende te kijken. Andere culturen, nieuwe regels, andere prioriteiten, nieuwe problemen en kansen. Alleen als je bagage te zwaar is wordt het lastiger om je uit je comfort zone te slepen. Maar hoe ver je ook buiten bent, wat er moet gebeuren laten gebeuren en daarna pas in oplossingen denken is beter dan andersom. Verspil niet je energie aan tegen de stroom inzwemmen als je uiteindelijk toch de waterval af moet.

Laat experts hun werk doen en wacht veranderingen geduldig af. Accepteer dat het even lastige tijden zijn, en dat je pas beneden de waterval kunt kijken als je al aan het vallen bent.

Als het mogelijk is neem initiatief om jezelf en anderen zo veilig mogelijk naar beneden te helpen. Wellicht is jouw bagage wel een parachute. Geen optie? Dan heb ik maar een quote voor je: Go with the flow.

Leave a Reply